7 juliol Tecnopolítica a la Festa Avant

Festa d’AVANT 2012 
Dia: Dissabte 7 de juliol del 2012 
Lloc: CASAL DE BARRI
(Casal de Barri Bac de Roda-Poblenou: Camí Antic de València, 96-116, Barcelona)
METRO: L4, Poblenou o Selva de Mar
TRAM: T4, Fluvià
BUS: 7, 36, 40, 42, 71, 141, B25
BICING: C/ Espronceda


11.00h-13.00h 
Tecnopolítica: Acció i organització a la societat xarxa 
Javier Toret, investigador de la societat xarxa i activista social 
Edgar Manjarín, Estudiant i activista social 
Presenta: Alberto Lumbreras, investigador en intel·ligència artificial i activista social  
Organitza: Federació de TPQ i Cultura 
Col·labora: Fundació Pere Ardiaca


13.00h-14.30h 
L'activisme polític avui també passa pel Twitter 
- Taller introductori - 
Organitza: Àrea de Comunicació 
Col·labora: AVANT

Etiquetes de comentaris:



Diploma de posgrado Análisis económico y filosófico político del capitalimo contemporáneo



Herramientas para el análisis de los principales problemas
 políticos, económicos y sociales de nuestro tiempo




Tipo de curso: Diploma de posgrado de la UB
Nombre del curso: Análisis económico y filosófico-político del capitalismo cotemporáneo. Herramientas para el análisis de los principales problemas políticos, económicos y sociales de nuestro tiempo
Número de años académicos: 1
Curso académico de inicio de docencia: 2012
Número de créditos: 15  ECTS
Importe de la matrícula: 650 €
Entidad Gestora: Fundació Pere Ardiaca
Portal de l'Àngel 42 2 º A
08002 Barcelona
España
fpereardiaca@fpereardiaca.org
www.fpereardiaca.org
Teléfono: 935114458
FAX: (+34) 933184940
Centro responsable: Facultad de Economía y Empresa de la Universidad de Barcelona
Modalidad de Docencia: Presencial

Directores: Antoni Domènech y Daniel Raventós
Coordinador: Luis Juberías


Fecha inicio de la docencia: 15/10/2012
Fecha final de la docencia: 01/06/2013

Lugar de realización: Ateneu Roig (C / Ciudad Real, 25. Barcelona)
 www.roigcultura.cat
Horario habitual: lunes y miércoles de 18.30 a 21:40

Dirigido a y/o requisitos de acceso: Personas licenciadas, diplomadas, profesionales de la administración y otras personas con experiencia en el mundo asociativo, sindical o político interesadas en profundizar desde una visión interdisciplinar en los problemas económicos, sociales, políticos y culturales de nuestros tiempos.



Presentación y justificación

El curso se imparte presencialmente e incluye clases teóricas y prácticas, seminarios, evaluaciones, así como dedicación personal autónoma del estudiante.

Dos líneas de reflexión están detrás de la formulación de esta propuesta docente:

- por un lado, la convicción de la necesidad de que, en una sociedad democrática, la relación de la universidad con la vida social y económica debe ser de servicio público, lo cual se garantiza por el principio de autonomía. El curso pretende ser un puente entre la vida social y el mundo de la investigación y la enseñanza superior.

- por otro, la voluntad de ofrecer una visión lo más interdisciplinaria posible de los problemas económicos y sociales de nuestro tiempo. La división de disciplinas provoca limitaciones que se pueden resolver mediante el diálogo entre especialistas dispuestos a atender argumentos clara y competentemente construidos. El traslado de este diálogo interdisciplinario entre economistas, politólogos, juristas, filósofos e historiadores puede ser un servicio público.
 

Objetivos generales

El objetivo del programa es facilitar una formación de personas con una visión interdisciplinaria y amplia de los problemas económicos y sociales de nuestro tiempo y las competencias técnicas necesarias para aprovechar desde la práctica social los recursos que provienen de la reflexión y la investigación académicas.

Objetivos específicos

Aportar conocimientos, técnicas e instrumentos para el análisis y la acción ante los principales problemas económicos, sociales y políticos de nuestro tiempo; desarrollar las competencias básicas y el conjunto de habilidades necesarias para ejercer con eficacia los futuros trabajos aplicados que lleven a cabo los diplomados y diplomadas.

Capacidades básicas

Al finalizar el programa, quien obtenga el diploma de posgrado debe haber adquirido o desarrollado:

-Capacidad para una aproximación interdisciplinaria y teórico-práctica a los problemas de nuestro tiempo, en la perspectiva de una concepción integrada de las ciencias sociales.

-Capacidad de conexión entre la práctica social y los recursos que provienen de la reflexión y la investigación académicas, que puedan constituir un puente de relación entre ambos mundos.

Evaluación

La evaluación consiste en el control de la asistencia, que debe ser de un mínimo del 80%, y la elaboración de un trabajo de síntesis que será evaluado por una comisión de evaluación establecida por los directores académicos, y compuesta por algunos
docentes.



Programa

La relación entre economía y política
Naturaleza y constitución de los mercados
Justicia distributiva
El sector público
Democracia y competición política
Democracia económica
Balance de 30 años de globalización
Nacionalización, socialización y privatización
La financiarización de la economía
Balance de los experimentos socialistas en el siglo XX
El derecho laboral y la vida democrática
Derecho constitucional
Autodeterminación, descentralización y federalismo
La selección de las élites
La herencia del movimiento obrero en Barcelona
La propuesta de una renta básica de ciudadanía
Actualidad de los clásicos del pensamiento político.
I: de Maquiavelo a Locke. II: Kant y la Revolución Francesa, III: Marx.
IV: Rosa Luxemburgo., V: Max Weber. VI: Keynes
Problemas de ética aplicada.
I: aborto y eutanasia. II: las patentes y los derechos de propiedad intelectual
Universidad y sociedad
La transición política en el Reino de España
Derechos Humanos en el siglo XXI
Indicadores y medidas de la pobreza y la desigualdad social


Listado (provisional) de profesorado

Antoni Domènech, editor general de la revista Sin Permiso y catedrático de Filosofía Moral de la Facultad de Economía y Empresa de
la UB. http://es.wikipedia.org/wiki/Antoni_Dom%C3%A8nech

Daniel Raventós, profesor de la Facultad de Economía y Empresa de la Universidad de Barcelona, miembro del Comité de Redacción de Sin Permiso y presidente de la Red. Renta Básica.
http://es.wikipedia.org/wiki/Daniel_Ravent%C3%B3s

Jordi Mundó, profesor de Ética y Epistemología de la Facultad de Economía y Empresa de la Universidad de Barcelona y miembro del Comité de Redacción de Sin Permiso
http://www.ub.edu/tsociologica/professorat.htm#mundo  http://dialnet.unirioja.es/servlet/autor?codigo=126218
 
Gerardo Pissarello, Profesor titular de Derecho Constitucional en la Universidad de Barcelona y vicepresidente del Observatorio de Derechos Económicos, Sociales y Culturales (DESC). Ha sido profesor invitado en diversas universidades europeas y americanas y es autor y editor de numerosos artículos y libros sobre constitucionalismo, democracia y derechos humanos. En Editorial  Trotta ha publicado la monografía Los derechos sociales y sus garantías. Elementos para su reconstrucción (2007), así como Un largo Termidor (2011). También ha sido editor, junto a Antonio de Cabo, de La renta básica como nuevo derecho ciudadano (2006) y Los fundamentos de los derechos fundamentales (42009), además de editor de Razones jurídicas del pacifismo (2004), de Luigi Ferrajoli. También es miembro del Comité de Redacción l de Sin Permiso.

Julie Wark, antropóloga, traductora y miembro del Consejo Editorial de Sin Permiso. Es autora del  Manifiesto de Derechos Humanos  en Editorial Barataria (2011)

Michael Krätke, profesor de Política Económica y Derecho Fiscal en la Universidad de Amsterdam, investigador asociado al Instituto Internacional de Historia Social de Amsterdam y catedrático de Economía Política y director del Instituto de Estudios Superiores de la Lancaster University en el Reino Unido. Miembro del Consejo Editorial de Sin Permiso.
 Coeditor de la nueva edición crítica de las obras de Marx y Engels (MEGA)
Florence Gauthier, catedrática de Historia de la Revolución Francesa en la Université de Paris VII-Jussieu y miembro del Consejo Editorial de Sin Permiso .

Alejandro Nadal, doctor en economía, profesor del Colegio de México, colaborador habitual del periódico mexicano La Jornada y miembro del Consejo Editorial de Sin Permiso.
http://procientec.colmex.mx/equipo/anadal/nadal1.htm     http://es.wikipedia.org/wiki/Alejandro_Nadal  http://nadal.com.mx/ 
María Julia Bertomeu, catedrática de Ética de la Universidad de La Plata y miembro del Consejo de Redacción de Sin Permiso . Investigadora del CONICET (PK). Entre sus libros se cuentan las ediciones Republicanismo y democracia (2005) y Bioética: perspectivas latinoamericanas (2002). Cuenta con numerosos trabajos publicados en volúmenes colectivos y revistas de Latinoamérica y España. Entre ellos, Derecho real de carácter personal. Stella mirabilis o estrella fugaz (Revista Latinoamericana de Filosofía Argentina); De la apropiación privada a la adquisición común originaria del suelo. Un cambio metodológico menor con consecuencias políticas revolucionarias (Isegoría, España); Bioética y globalización. Retrospectiva y perspectiva (España); Republicanismo y propiedad (México); Republicanismo y renta básica (México); El republicanismo y la crisis del rawlsismo metodológico (con A. Doménech, Isegoría, España); Bioethics, Globalization and Politics (Indiana University Press) y Contra la Teoría de la Revolución Francesa (en prensa en Res Pública, España).
 David Casassas,  miembro del Comité de Redacción de Sin Permiso, es Doctor en Sociología por la Universidad de Barcelona. Desarrolla su actividad investigadora en los ámbitos de la teoría social y de la filosofía política. Ha sido investigador invitado en la Cátedra Hoover de ética económica y social (Universidad Católica de Lovaina, Bélgica) y en el Centro por el estudio de la justicia social (Universidad de Oxford (Reino Unido). Es profesor de teoría social  en la Universidad Autónoma de Barcelona y miembro del Grupo de Sociología Analítica y Diseño Institucional (GSDAI).  Además participa en el proyecto europeo Trajectories of modernity: comparing non-Europena and European varieties. Es Secretario de la asociación Basic Income Earth Network (BIEN). Ha publicado La ciudad en llamas. La vigencia del republicanismo comercial de Adam Smith  en  Editorial Montesinos  (2011)
Jordi Arcarons, es Catedrático de Economía Aplicada en la Universidad de Barcelona, donde imparte docencia de la asignatura de  Econometría. Es autor y coautor de deiversos libros relacionados con la materia.  Es destacable  Microeconometría. Introducció y aplicaciones con software econométrico para Excel de Delta Publicaciones (2007). Es coautor de diversos microsimuladores de impuestos directos y herramientas microinformáticas para analizar reformas impositivas.
Enric Prat, doctor en historia por la Universitar Pompeu Fabra y miembro del Consejo Editorial de Sin Permiso . Especialiizado en la historia de los movimientos sociales por la paz.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Diploma de postgrau
Anàlisi econòmica i filosòfico-política del capitalisme contemporani
Eines per a l'anàlisi  dels principals problemes polítics, econòmics i socials del nostre temps



Tipus de curs: Diploma de postgrau de la UB
Nom del curs: Raons per la república i el socialisme també per al segle XXI. Eines per a l'anàlisi dels principals problemes polítics, econòmics i socials del nostre temps
Nombre d’anys acadèmics: 1
Curs acadèmic d’inici de docència: 2012
Nombre de crèdits: 15 ETCS
Import de la matrícula: 650 €
Entitat Gestora: Fundació Pere Ardiaca
Portal de l'Àngel 42  2on A
08002 Barcelona
Espanya
http://www.fpereardiaca.org
Un projecte conjunt de: Revista Sin Permiso, Fundació Pere Ardiaca 
i Grup de Recerca en Ètica Econòmicosocial i espistemologia de les ciències socials (UB)
Modali
tat de Docència: Presencial
Telèfon: 935114458
FAX: 933184940
Centre responsable: Facultat d’Economia i Sociologia de la UB
Modalitat de Docència: Presencial

Directors Antoni Domènech i Daniel Raventós
Coordinador Luis Juberías                                            



Data inici de la docència: 15/10/2012
Data final de la docència: 01/06/2013

Lloc de realització: Ateneu Roig (C/Ciudad Real 25 de Barcelona)     
Horari habitual: dilluns i dimecres de 18.30 a 21.40

Adreçat i/o requisits d’accés: Persones llicenciades, diplomades, professionals de l’administració i altres persones amb experiència en el món associatiu, sindical, polític interessades a aprofundir des d’una visió interdisciplinar en els poblemes econòmics, socials, polítics i culturals dels nostres temps


Presentació i justificació

El curs s’imparteix presencialment i inclou classes teòriques i pràciques, seminaris, avaluacions, així com dedicació personal autònoma de l’estudiant.

Dues línies de reflexió estan darrera de la formulació d’aquesta proposa docent:

- d’una banda la convicció de  la necessitat que, en una societat democràtica,  la relació de la universitat amb la vida social i econòmica ha de ser de servei públic, cosa que és garantida pel principi d’autonomia. El curs vol ser un pont entre la vida social del nostre país i el món de la investigació i l’ensenyament superior.
.
 - de l’altra oferir una visió el més interdisciplinar possible dels problemes econòmics i socials del nostre temps. La divisió de disciplines provoca limitacions que poden subsanar-se pel diàleg entre especialistes disposats a atendre arguments clarament i competentment construïts. El trasllat d’aquest diàleg interdisciplinar entre economistes, politòlegs, juristes, filòsofs i historiadors pot ser un servei públic.
                               

Objectius generals

L'objectiu del programa és facilitar una formació de persones amb una visió interdisciplinar i àmplia dels problemes econòmics i socials del nostre temps i les competències tècniques necessàries per aprofitar des de la pràctica social els recursos  que provenen de la reflexió i investigació acadèmica.

Objectius específics

Aportar coneixements, tècniques i instruments per a l'anàlisi i l'acció davant els principals problemes econòmics, socials i polítics del nostre temps, desenvolupant les competències bàsiques i el conjunts d'habilitats necessàries per al desenvolupament eficaç en els futurs treballs aplicats que desenvolupin els i les diplomats/des.

Capacitats bàsiques

En acabar el programa, els qui obtinguin el Diploma de postgrau han d'haver adquirit o desenvolupat:

-Capacitat per a una aproximació interdisciplinar i trico-pràctica als problemes del nostre temps, en la perspectiva d’una concepció integrada de les ciències socials.
-Capacitat de connexió entre la pràctica social i els recursos que provenen de la reflexió i investigació acadèmica, que puguin constituir un pont de relació entre ambdós móns

Avaluació

L'avaluació consisteix en el control de la presencialitat, que ha de ser d'un mínim del 80% i l'elaboració d'un treball de síntesi que serà avaluat per una comissió d'avaluació establerta pel director acadèmic i composada per alguns dels docents.

 
Programa                                           

La relació entre economia i política
Natura i constitució dels mercats
Justícia distributiva
El sector públic
Democràcia i competició política
Democràcia econòmica
Balanç de 30 anys de globalització
Nacionalització, socialització i privatització
La financiarització de l'economia
Balanç dels experiments socialistes en el segle XX
El dret laboral i la vida democràtica
Dret constitucional
Autodeterminació, descentralització i federalisme
La selecció de les elits
L'herència del moviment obrer a Barcelona
La proposta d'una renda bàsica de ciutadania
Actualitat dels clàssics del pensament polític: I. de Maquiavel a Locke, II. Kant i la Revolució Francesa, III. Marx, IV. Rosa
Luxemburgo, V. Max Weber, VI. Keynes
Problemes d'ètica aplicada, I: avortament i eutanàsia, II: les patents i els drets de propietat intel·lectual
Universitat i societat
La transició política al Regne d'Espanya
Drets Humans al segle XXI
Indicadors i mesures de la pobresa i la desigualtat social
Llistat previst de professorat
Antoni Domènech, editor general de la revista Sin Permiso i catedràtic de Filosofia Moral de la Facultat dEconomia i Empresa de la UB. http://es.wikipedia.org/wiki/Antoni_Dom%C3%A8nech

Daniel Raventós, professor de la Facultat dEconomia i Empresa de la Universitat de Barcelona, membre del Comitè de Redacció de Sin Permiso i president de la Red Renta Básica.
http://es.wikipedia.org/wiki/Daniel_Ravent%C3%B3s

Jordi Mundó,
professor d’Ètica i Epistemologia de la Facultat dEconomia i Empresa de la Universitat de Barcelona. Doctor en Filosofia. Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials. Membre del Comitè de Redacció de Sin Permiso. http://www.ub.edu/tsociologica/blog/?page_id=220 http://dialnet.unirioja.es/servlet/autor?codigo=126218
  
Gerardo Pissarello, Professor titular de Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona i vicepresident de lObservatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC). Ha estat professor invitat a diverses universitats europees i americanes i és autor i editor de nombrosos articles i llibres sobre constitucionalisme, democràcia i drets humans. A l’Editorial  Trotta ha publicat la monografia Los derechos sociales y sus garantías. Elementos para su reconstrucción (2007), així com Un largo Termidor (2011). També ha estat editor, junt amb Antonio de Cabo, de La renta básica como nuevo derecho ciudadano (2006) i Los fundamentos de los derechos fundamentales (42009), a més deditor de Razones jurídicas del pacifismo (2004), de Luigi Ferrajoli. També és membre del Comitè de Redacció de Sin Permiso.


Julie Wark, antropòloga, traductora i membre del Consell Editorial de Sin Permiso. És autora del  Manifiesto de Derechos Humanos  de l’Editorial Barataria (2011)


Michael Krätke, profe
ssor de Política Econòmica i Dret Fiscal a la Universitat dAmsterdam, investigador associat aInstitut Internacional d’Història Social dAmsterdam i catedràtic dEconomia Política i director de lInstitut dEstudis Superiors de la Lancaster University al Regne Unit. Membre del Consell Editorial de Sin Permiso. Coeditor de la nova edició crítica de les obres de Marx i Engels (MEGA)


Florence Gauthier, catedràtica dHistòria de la Revolució Francesa a la Université de Paris VII-Jussieu i membre del Consell Editorial de Sin Permiso .

Alejandro Nadal, doctor en economia, professor del Colegio de México, col·laborador habitual del diari mexicà La Jornada i membre del Consell Editorial de Sin Permiso.http://procientec.colmex.mx/equipo/anadal/nadal1.htm     http://es.wikipedia.org/wiki/Alejandro_Nadal  http://nadal.com.mx/
María Julia Bertomeu, catedràtica d’Ètica de la Universidad de La Plata i membre del Consell de Redacció de Sin Permiso. Investigadora del CONICET (PK). Entre els seus llibres hi trobem les edicions Republicanismo y democracia (2005) i Bioética: perspectivas latinoamericanas (2002). Compta amb nombrosos treballs publicats en volums col·lectivos i revistes de Llatinoamèrica i Espanya. Entre ells, Derecho real de carácter personal. Stella mirabilis o estrella fugaz (Revista Latinoamericana de Filosofía Argentina); De la apropiación privada a la adquisición común originaria del suelo. Un cambio metodológico menor con consecuencias políticas revolucionarias (Isegoría, España); Bioética y globalización. Retrospectiva y perspectiva (España); Republicanismo y propiedad (México); Republicanismo y renta básica (México); El republicanismo y la crisis del rawlsismo metodológico (amb A.Doménech, Isegoría, Espanya); Bioethics, Globalization and Politics (Indiana University Press) i Contra la Teoría de la Revolución Francesa (a premsa a Res Pública, Espanya).

David Casassas,  membre del Comitè de Redacció de Sin Permiso, és Doctor en Sociologia per la Universitat de Barcelona. Desenvolupa la seva activitat investigadora en els àmbits de la teoria social i de la filosofia política. Ha estat investigador invitat a la Càtedra Hoover d’ètica econòmica i social (Universitat Catòlica de Lovaina, Bèlgica) i en el Centre per l’estudi de la justícia social (Universitat dOxford (Regne Unit)). És professor de teoria social a la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Grup de Sociologia Analítica i Disseny Institucional (GSDAI).  A més, participa en el projecte europeu Trajectories of modernity: comparing non-European and European varieties. És Secretari de lassociació Basic Income Earth Network (BIEN). Ha publicat La ciudad en llamas. La vigencia del republicanismo comercial de Adam Smith  a  Editorial Montesinos  (2011).

Jordi Arcarons, és Catedràtic dEconomia Aplicada a la Universitat de Barcelona, on imparteix docència de lassignatura dEconometria. És autor i coautor de diversos llibres relacionats amb la matèria.  Destaquem  Microeconometría. Introducción y aplicaciones con software econométrico para Excel de Delta Publicaciones (2007). és coautor de diversos microsimuladors dimpostos directes i eines microinformàtiques per analitzar reformes impositives.

Enric Prat, professor del Departament de Ciència Política i Dret Públic de la UAB, doctor en història per la Universitat Pompeu Fabra i membre del Consell Editorial de Sin Permiso. Especialitzat en la història dels moviments socials per la pau.

Etiquetes de comentaris:



Segueix-nos



Agenda