Ja està oberta la inscripció a les escoles de la Fundació per al 2011.
Escola sobre ImmigracióEscola Permanent sobre Perspectiva de GènereSeminari d'Iniciació al Pensament de Marx i Engels
XV Escola Permanent sobre Immigració. Primavera 2011
Del 9 de març al 13 d’abril
Aquest curs està reconegut amb 3 crèdits de lliure elecció per a tots i totes els i les estudiants de la UB i la UPF, 2 per als de la UAB
Programa orientatiu correponent a l'edició anterior: Consulta'l aquí
Preu del curs: 100 euros
Preu per a socis i sòcies: 50 euros
Total d'hores del curs: 45 h
Horari: Dilluns i dimecres de 16 h. a 19 h
Organitza: Fundació Pere Ardiaca i Departament d’Història de la Filosofia de la Cultura de la Facultat de Filosofia de la UB
XIII Seminari d'Iniciació al Pensament de Marx i Engels. Primavera 2011
Del 9 de març al 18 de maig
Aquest curs està reconegut amb 1'5 crèdits de lliure elecció per a tots i totes els i les estudiants de la UB i la UAB
Programa orientatiu correponent a l'edició anterior: Consulta'l aquí
Preu del curs: 100 euros
Preu per a socis i sòcies: 50 euros
Total d'hores del curs: 45 h
Horari: Dilluns i dimecres de 16 h. a 19 h
Organitza: Fundació Pere Ardiaca i Departament d’Història de la Filosofia de la Cultura de la Facultat de Filosofia de la UB
XV Escola Permanent sobre Perspectiva de Gènere. Primavera 2011
Del 27 d’abril al 30 de maig
Aquest curs està reconegut amb 3 crèdits de lliure elecció per a tots i totes els i les estudiants de la UB i la UPF, 2 per als de la UAB
Programa orientatiu correponent a l'edició anterior: Consulta'l aquí
Preu del curs: 100 euros
Preu per a socis i sòcies: 50 euros
Total d'hores del curs 45 h
Horari: Dilluns i dimecres de 16 h. a 19 h
Organitza: Fundació Pere Ardiaca i Departament d’Història de la Filosofia de la Cultura de la Facultat de Filosofia de la UB
Etiquetes de comentaris: Activitats
Jornades de Sin Permiso 2010 a Barcelona
Avenç democràtic o involució: dues alternatives de sortida a la crisi
10 i 11 de desembre
De 10 a 14h y de 16 a 20h
PROGRAMA COMPLET AQUI
Lloc: Ateneu Roig (Ciudad Real 25, Vila de Gracia, Barcelona)
Inscripcions gratuïtes i obligatòries
Contactar a: luisjuberias@fpereardiaca.org
Aquestes jornades estan reconegudes amb 1 crèdit de lliure elecció per la UB
Organitzen: Sin Permiso, Fundació Pere Ardiaca i Fundación Socialismo Sin Fronteras
Per diferents motius –també pressupostaris— la reunió anual de SP se centrarà aquest any en la situación europea.
Europa s’ha convertit ara en l’epicentre de la crisi econòmica mundial, i en una mena de laboratori polític en el que s’experimenten políticament els diferents camins de la sortida de la més aguda crisi capitalista mundial en 70 anys.
La peculiar posició en què es troben els països membres de la UE –pèrdua de sobirania monetària, amenaça clara de pèrdua de sobirania nacional fiscal, etc.— els ha fet especialment vulnerables: l‘espai econòmic integrat més gran del món, que és al mateix temps un espai en el que es conservaven, malgrat tres dècades de neoliberalisme, drets democràtics i socials conquerits per set generacions del moviment obrer, és objecte d’un atac sense precedents per part de l’aristocràcia mundial i els seus còmplices polítics i mediàtics.
L’objectiu és clar: la destrucció de les restes de l’estat democràtic i social de dret. El pretext, també: una política fiscal d’austeritat imposada a tota l’eurozona, pretesament concebuda per posar fi a l’enorme creixement del dèficit públic en què han hagut d’incórrer els diversos estats europeus. Per rescatar la banca i les institucions financeres privades i per subvertir l’increment de les despeses socials – assenyaladament, la cobertura d’atur— provocat pel daltabaix econòmic.
Governs democràticament escollits per desenvolupar polítiques totalment diferents –com els socialistes de Papandreu a Grècia, a Portugal o de Zapatero al Regne d’Espanya— han acabat per plegar-se a les receptes de l’ajustament neoliberal. I governs conservadors com el de Cameron a Gran Bretanya o el de Sarkozy a França estan ara mateix aplicant mesures de política econòmica i social extremistes que per res figuraven en els programes polítics amb què es van presentar a les eleccions i les van guanyar.
El repudi ciutadà passiu a aquestes polítiques impopulars i antidemocràtiques és clar i intens, i ho reflecteixen homogèniament totes les enquestes d’opinió. El repudi actiu és més heterogeni: la resposta social a França és ampla, densa i contundent, i compta amb un suport de l’opinió pública de prop del 75%. La Vaga General del passat 29 de setembre al Regne d’Espanya va ser un èxit per l’extensió i la capacitat mobilitzadora, i la immensa majoria de la població espanyola creu injustes i ineficaces les contrareformes decidides pel govern socialista, però la Vaga General no va comptar amb el suport de l’opinió pública espanyola ni remotament semblant a la de la francesa.
Sigui com sigui, és clar que el nucli de resistència als programes europeus d’ajust neoliberal està constituït pels sindicats obrers. Molta gent, inclosos economistes de l’establishment com el premi Nobel Stiglitz, han manifestat el seu suport decidit al moviment obrer i sindical, al qual veuen com la darrera esperança que Europa corregeixi el seu catastròfic curs –també econòmicament catastròfic— decidit en els darrers mesos per la seva casta rectora.
És de preveure que la conflictivitat social a Europa no farà més que créixer durant aquest curs. Però els diferents moviments socials i ciutadans que estan confluint en la protesta, i de manera assenyalada i central els sindicats obrers majoritaris s’han quedat pràcticament sense una representació política a les institucions democràtiques europees i nacionals a l’alçada de les exigències plantejades.
Les jornades SP d’aquest any se centraran, així doncs, en els següents 5 problemes:
1. Diagnòstics de la naturalesa i la dinàmica de la crisi econòmica capitalista mundial des del 2007.
2. El neoliberalisme, la “financiarització” i la “globalització” de les tres últimes dècades són diverses cares d'un projecte del tot punt polític d'hegemonia econòmica, social i cultural de les elits rendistes (particularment financeres i immobiliàries). S'oblida sovint que el programa del keynesianisme genuí (no del bastard dels manuals de macroeconomia a l'ús) va ser l'"eutanàsia del rendista". En què hauria de consistir avui un programa polític econòmic-social d'”eutanàsia del rendista" i quines bases socials podria arribar a tenir.
3. La trampa de l'euro: quan a la pèrdua de sobirania monetària nacional s'hi afegeix la pèrdua de sobirania fiscal, a mans d'una casta rectora acarada i incarable democràticament (Comissió Europea, Banc Central Europeu). La disjuntiva: sortir de l'euro i recuperar la sobirania monetària, o aconseguir una política fiscal comú europea de tipus expansiu.
4. La representació política dels moviments socials populars de protesta contra el cop d'estat financer a Europa. La crisi de la relació fiduciària representats/ representants està en el nucli de la crisi de les democràcies a tot el món: la remunidalització de l'economia en els últims 30 anys ha tornat a posar sobre la taula el problema enunciat per Keynes en els anys 40, quan es va implicar en el programa de desmundialització de l'economia: l'anihilació del dret dels governs al control dels moviments de capitals té tanta importància com l'aparició del parlament virtual dels diners, no escollit per ningú, però capaç d'anul•lar les decisions dels parlaments electes. Aquest problema adquireix uns trets específics i particularment dramàtics als països de la UE .
5. L'ofensiva neoliberal contra les constitucions europees nascudes de l'antifeixisme i la Resistència, assenyaladament contra el seu vessant social i laïc. Aquesta ofensiva és indirecta, com l'intent naufragat d'una Constitució europea. O directa: Itàlia (els excessos de Berlusconi, amb referèndums de reforma de la Constitució inclosos), França (la deriva presidencialista de Sarkozy i l'atac directe al nucli de les institucions republicanes), Portugal (l'actual proposta dretana de reforma de la Constitució republicana nascuda de la Revolució del 25 d’abril del 1974), el Regne d’Espanya (l'ofensiva de la dreta contra l'Estat de les autonomies, o a favor d'una llei que limités paraconstitucionalment els marges del dèficit públic).
El simposi s’organitzarà sobre la base de 5 taules rodones/tallers de treball per a cadascú d’aquests problemas. Entre d’altres comptarem amb la participación com a ponents de:
Antoni Domènech
Editor General de Sin Permiso
Daniel Raventós
Professor de la Facultat de Economia i Empresa de la UB
Membre del Comitè de Redacció de Sin Permiso
Gustavo Búster
Analista polític i membre del Comitè de Redacció de Sin Permiso
Ramón Górriz
Secretari Confederal d’ Acció Sindical de CCOO
Paloma López
Secretària confederal d' Ocupació i Migracions de CCOO
Manuel Bonmati
Secretari Confederal de Relacions Internacionals d’UGT
Michael R. Krätke
Director de l’ Institut d’ Estudis Superiors de la Universitat de Lancaster
Membre del Consell Editorial de Sin Permiso
Alejandro Nadal
Economista mexicà i col.laborador de La Jornada
Membre del Consell Editorial de Sin Permiso
Hugo Moreno
Docent –investigador en Ciències-Polítiques a la Universitat de Paris 8
Membre del Comitè de Redacció de Sin Permiso
Litus Alonso
Col.laborador de Sin Permiso
Etiquetes de comentaris: Activitats, Jornades de Debat